NOUTĂȚI

Modificari in politica fiscala si vamala Moldova 2025

În politica fiscala si vamala pentru anul 2025 în Republica Moldova, Guvernul a propus o serie de modificări semnificative. Acestea includ:
1. Reforma TVA: Vor fi realizate evaluări ample ale legislației fiscale privind TVA pentru a asigura alinierea la practicile europene, inclusiv aplicarea TVA la cota standard pentru energia de echilibrare, aceasta este una din modificarile la politica fiscala si vamala pentru anul 2025.
2. Accize: Se continuă practica stabilirii cotelor accizelor pentru o perioadă de 3 ani, cu indexarea anuală a acestora cu rata inflației de 7%. Lista mărfurilor accizabile va fi revizuită pentru a exclude caviarul, blănurile și parfumurile, și va fi introdusă impozitarea flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice.
3. Uniformizarea cotelor impozitului pe venit: Se propune uniformizarea cotelor impozitului pe venitul persoanelor fizice pentru veniturile investiționale și financiare, stabilindu-le la 6%.
4. Stimulente fiscale: Vor fi extinse stimulentele fiscale pentru angajatori, inclusiv compensarea cheltuielilor pentru servicii de îngrijire a copiilor, instruire a angajaților și servicii medicale.
5. Reglementări pentru autoturisme: Modificarea regimului fiscal aplicat autoturismelor prin impozitarea acestora cu TVA pe principii generale și reducerea graduală a cotei accizei.
6. Comunicare electronică și administrare fiscală: Îmbunătățirea comunicării electronice între contribuabili și Serviciul Fiscal de Stat, optimizarea mecanismului de contestare a deciziilor și reglementarea prezentării dărilor de seamă în cazul suspendării activității.
7. Codul Vamal: Modificări pentru armonizarea legislației vamale cu normele UE, inclusiv clarificări privind activitatea vamală a reprezentanților și reglementarea importurilor de bunuri culturale mobile. De asemenea, se va reduce valoarea trimiterilor de bunuri scutite de drepturi de import de la 150 euro la 45 euro.
Aceste schimbări sunt menite să îmbunătățească administrarea fiscală și vamală, să sprijine angajatorii și să alinieze legislația Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene.
Compania Doina Consulting va poate oferi mai multe detalii dar si consulta cu servicii de contabilitate in Moldova. Contactati-ne.

GALERIE

Urmărește-ne pe rețelele sociale